„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

Vladimir Putin era reales, pe 18 martie 2018, în funcția de președinte al Rusiei, pentru încă un mandat de șase ani. „Țarul” se înscăunase la Kremlin încă din anul 1999, atunci când devenise președinte interimar după ce Boris Elțîn își dăduse demisia. Campania prezidențială din anul 2018 a fost una „suspectă”, potrivit unor informații de ultimă oră, care devoalează scenariul pus la punct încă din anul 1999 pentru ca orice surpriză să fie eliminată, respectiv „Kremlin, fieful lui Putin”.

În anul 2004, Vladimir Putin a fost reales pentru un al doilea mandat de președinte al Rusiei, care a durat până în data de 7 mai 2008.

  • Din cauza limitei prevăzute de Constituția Federației Ruse, Vladimir Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv, în anul 2008.
  • După victoria lui Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale – succesorul sprijinit și propus de Putin -, ex-președintele a fost numit prim-ministru al Rusiei.
  • Vladimir Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012.
  • În anul 2012 a devenit, pentru alți șase ani, președinte al Federației Ruse, după ce Constituția a fost modificată în avantajul său, iar în anul 2018 a bifat, firește, încă o victorie.

Ulterior, totul a devenit din ce în ce mai simplu pentru Vladimir Putin, iar fotoliul de la Kremlin a fost securizat.

În luna martie a anului 2024, Putin a câștigat un nou mandat de președinte al Rusiei, iar „Țarul” poate deveni cel mai longeviv lider al Rusiei, depășindu-l pe Stalin.

Scandalul din 2018 și fondurile „la negru”

În Rusia lui Putin, nimic nu este ceea ce pare a fi, iar o anchetă a organului de supraveghere a alegerilor din Rusia – Golos – dezvăluie că în campania prezidențială din anul 2018 au fost folosite fonduri „la negru” de cei care doreau ca Putin să fie, din nou, învingător.

În acel an a izbucnit un scandal imens în Rusia, un caz major de delapidare, iar noi informații arată că sute de mii de euro – dintr-o singură regiune a Rusiei – au fost utilizate pentru realegerea lui Putin.

Campania prezidențială din 2018 nu a făcut publică, firește, această „contribuție” care a depășit limita legală de donație, o infracțiune care ar fi trebuit să ducă la îndepărtarea lui Vladimir Putin din cursă, conform legislației ruse.

În luna februarie a anului 2024, Elena Lopaeva, fostul viceprim-ministru al regiunii Perm din Rusia, a fost condamnată pentru deturnarea a 67,7 milioane de ruble (730.000 de dolari) de la o organizație de caritate numită Assistance – 21st Century. Un judecător a condamnat-o la patru ani de închisoare și a amendat-o cu 500.000 de ruble (5.380 de dolari).

Mulțumiri din partea echipei de campanie a lui Putin după „fentarea” legii electorale

Potrivit unei noi investigații a mișcării independente de monitorizare a alegerilor din Rusia, Lopaeva a dezvăluit în timpul anchetei că banii pe care i-ar fi deturnat au fost cheltuiți pentru campania prezidențială din 2018 a lui Vladimir Putin.

Potrivit fostului oficial, ea a primit chiar și o felicitare de mulțumire de la echipa lui Putin pentru „eforturile” sale de a ajuta campania, notează Meduza.

În același timp, însă, nicio donație din partea organizației de caritate nu a fost înregistrată în situațiile financiare ale campaniei lui Vladimir Putin.

„O flagrantă încălcare financiară de o asemenea amploare ar fi trebuit să ducă la înlăturarea actualului președinte din alegeri”, precizează reprezentanții Golos.

  • În conformitate cu legislația rusă, o persoană care deține o funcție își poate finanța campania electorală numai din contul electoral oficial.

Dacă respectivul candidat încalcă această regulă și cheltuiește mai mult de 20 de milioane de ruble (250.000 de dolari) dintr-o sursă externă, legea cere eliminarea acestuia din cursă.

Assistance – 21st Century  și compania Lukoil

Assistance – 21st Century a fost înființată în regiunea Perm, în anul 2010, de regizorul Pavel Pechenkine. Corporația energetică Lukoil a contribuit cu bani la organizație, în schimbul unor beneficii fiscale: dobânda câștigată din fondurile depuse trebuia să fie direcționată către proiecte comunitare din regiune.

Din 2014 până în 2019, potrivit procurorilor, organizația de caritate a primit donații în valoare de 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 52 de milioane de dolari), iar cifra sa totală de afaceri s-a ridicat la peste 22 de miliarde de ruble (237 de milioane de dolari).

În anul 2017, Elena Naidanova a fost numită director al fundației, în timp ce a servit simultan ca director financiar pentru campania de realegere a guvernatorului interimar Maxim Reșetnikov.

  • Pechenkine a părăsit fundația în 2021, după ce și-a dat seama că ceva era „în neregulă”, potrivit lui Golos.
  • În timpul procesului lui Lopaeva, cazul a atras atenția în primul rând din cauza dezvăluirilor despre cheltuirea fondurilor deturnate pentru nevoile personale ale guvernatorului de atunci, Reșetnikov.
  • Între timp, în august 2023, fostul director de caritate Elena Naidanova, care a fugit din Rusia după ce s-a implicat în acest caz, a declarat unui agent de știri local că resursele organizației au fost folosite și pentru a finanța în secret campanii electorale.

Potrivit acesteia, 134 de milioane de ruble (1,4 milioane de dolari) de la fundație au fost cheltuite pentru candidatura lui Putin la președinția din 2018.

„Acest lucru s-a întâmplat pentru că Rusia Unită – partidul de guvernământ al țării – nu a oferit fonduri pentru campanie”, a susținut Naidanova. „Nu știu – întreabă Rusia Unită de ce nu s-au deranjat să înființeze un sediu de campanie și să obțină finanțare de la Moscova (…) și de ce i le-au pus pe toate în cârcă guvernatorului, chiar dacă asta însemna încălcarea legii”, a mai spus ea în fața jurnaliştilor.

Conform mărturiei lui Naidanova în instanță, Lopaeva ar fi spus că finanțarea pentru alegerile prezidențiale din Rusia din 2018 a fost făcută folosind fonduri de la fundația Assistance – 21st Century, sub masca unui proiect numit „Regiunea Perm – Înaintând! O nouă eră”.

Contractele pentru acest proiect au rămas efectiv neîndeplinite, iar banii au fost retrași și cheltuiți pe salarii pentru strategii politici, plăți către cei care au avut ca misiune manipularea mass-media și alte activități de campanie.

„Numerarul negru”. „Aceste probleme au continuat în campania prezidențială din 2024”

În opinia co-președintelui Golos, scheme similare au fost și sunt folosite, în mod tradițional, și în alte regiuni ale Rusiei.

„Este surprinzător că un caz atât de important nu a primit rezonanța pe care o merită. Presa s-a concentrat pe complotul propus de procuratură și a savurat detaliile fraudei, achiziționarea de șosete pentru guvernator folosind bani din fond și plata zborurilor pentru strategii politici. Cu toate acestea, cel mai important lucru în acest caz este că sunt dovezi suficiente pentru a pune la îndoială rezultatele alegerilor prezidențiale din 2018”, spune co-președintele Golos, Stanislav Andreychuk.

  • Dacă amploarea lor este comparabilă cu Perm, atunci mai mult de jumătate din cheltuielile pentru campania electorală a actualului președinte Putin au fost „din umbră” – vorbim despre sute de milioane de ruble, în ciuda faptului că întregul fond electoral oficial s-a ridicat la 400 de milioane de ruble.
  • Nereguli financiare în valoare de 5% din această sumă ar fi suficiente pentru a scoate un candidat de la alegeri.

„Aceste probleme au continuat în campania prezidențială din 2024. De exemplu, în decembrie 2023, deja în timpul alegerilor, am atras atenția asupra colectării ilegale de semnături în sprijinul nominalizării lui Vladimir Putin, care a fost făcută de persoane juridice fără plată din fondul electoral, ceea ce este interzis de lege. La acea vreme, vorbeam și despre milioane de ruble care nu au fost incluse în rapoartele oficiale și, cel mai important, despre necesitatea recunoașterii semnăturilor strânse în acest fel ca invalide, ceea ce ar putea duce la refuzul de a înregistra candidatul”, continuă Andreychuk.

La rândul său, Denis Shadrin, expert Golos, spune că, în ultimele două decenii, acesta nu este primul și nici ultimul dosar penal legat de finanțarea ilegală a campaniilor electorale.

„Finanțarea ilegală a alegerilor vine prin tot felul de fonduri guvernamentale și alte fonduri extrabugetare, precum și prin fonduri colectate de funcționari de stat sau municipali. Aș numi astfel de fonduri «fond comun» sau «numerar negru». Sunt cheltuiți pentru campanie, strategii politici, falsificare, spoilere, mită etc.”, explică Denis Shadrin.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

ALARMĂ pe frontul din Ucraina, după ce Moscova s-a înțeles cu Teheranul și a primit RACHETE BALISTICE Fath-360: „Nu au o apărare antiaeriană adecvată”

În plin război, PETROLUL rusesc tranzitează Ucraina, iar Rusia lui Putin primește o „perfuzie” de 12 mld. € anual. „Nu există o explicație rațională”

„Liniile roșii” ale lui Putin sunt elastice, iar operațiunea „KURSK” a fisurat strategia Rusiei. „Kremlinul, incapabil să-și apere propriul teritoriu”

Kremlinul și operațiunea „Yemen”. Agenți GRU oferă asistență militară rebelilor Houthi, după o „rețetă” implementată de Iran

„Supremația RACHETELOR”. Ucraina încearcă să răspundă atacurilor furibunde ale Rusiei: „Nu există suficiente sisteme occidentale disponibile”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat că avea o relație cu un...
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Ce măsuri dure ar putea lua Guvernul, după ce Bruxelles a avertizat că economia nu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și...
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apară Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai părerea și...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Dr. Mircea Beuran explică ce este de făcut pentru a nu ajunge la CANCER |...